Relatiecounselling

Denk je vaak: "Hoe kom ik hier toch weer terecht?" Hebben jullie steeds dezelfde ruzies of mis je de gesprekken van in het begin? Hebben jullie het druk met de kinderen, het werk, het leven en ben je elkaar wat kwijt geraakt? Zou je meer steun uit de relatie willen halen?

relatie

"Liefde zet ons er toe aan een emotionele band aan te gaan met enkele dierbaren die ons een veilig onderkomen bieden tegen de stormen van het leven. Liefde is een bolwerk dat ons emotionele bescherming biedt, zodat we kunnen omgaan met de ups en downs van het bestaan."

Sue Johnson

De emotionele band versterken

Tijdens de relatiecounselling werk je samen met jouw partner aan een betere, veiligere, meer stabiele band. Door samen met de therapeut naar de patronen te kijken die in jullie relatie soms de communicatie belemmeren leren jullie elkaar beter te begrijpen en meer te kunnen steunen.

Van emoties naar behoeften

Voor een gezonde relatie is een veilige hechting van groot belang. De counselling richt zich op de onderliggende emoties die een relatie kunnen verstoren. En zoekt naar welke behoeften beide partners eigenlijk hebben. Dus bijvoorbeeld van emotionele uitspraken als "Jij luistert ook nooit naar mij" naar het benoemen van het verlangen naar bevestiging "Ik wil graag weten dat ik belangrijk voor je ben."

Emotionally Focused Therapie

Emotionally Focused Therapie of ook wel EFT genoemd is een relatietherapie ontwikkeld door de Amerikaans relatietherapeut en psychologe Sue Johnson. EFT is een hele succesvolle methode om partners door een moeilijke periode heen te loodsen. De EFT heeft de hechtingstheorie als uitgangspunt. Het gaat ervan uit dat ook volwassenen bepaalde behoeften hebben in de relatie met belangrijke anderen. En dat veel van de problemen tussen partners ontstaan doordat deze behoeften aan verbinding in het nauw komen. Vaak voelen we ons dan gespannen en reageren we vanuit een bepaald patroon. Als we dit patroon kunnen herkennen en de achterliggende hechtingsbehoeften naar elkaar uit kunnen spreken geeft dit een verdieping in de relatie en zorgt dit ervoor dat ruzies nu eindelijk wel opgelost kunnen worden. EFT sluit goed aan bij de humanistische grondslag van de counselling. Beide werken vanuit een mensbeeld waarbij mensen worden gezien als van nature goed en met de mogelijkheid om te veranderen.

Vanuit dit model voor relatietherapie is ook een model voor gezinstherapie (EFFT) en individuele therapie (EFIT) ontstaan.